Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om Famora Foods och våra produkter. Om du saknar svaret på en fråga eller har andra funderingar är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Kan man köpa era produkter via hemsidan eller direkt av er på annat sätt?

Vi säljer endast våra produkter via återförsäljare. Så tyvärr nej.
 

Var kan jag hitta era produkter?

Våra produkter finns idag på utvalda ICA-butiker, Coop, Hemköp, Citygross, Netto, Matrebellerna, Dollarstore och ÖoB. Kontakta oss om du saknar våra produkter i din butik.
 

Är ni en grossist eller tillverkare?

Vi köper oftast in råvara direkt från odlingslandet. Hos oss rostar, dragerar och förädlar vi produkterna. Sedan paketerar vi dem i konsumentförpackningar. Vi ser oss som en producent/tillverkare.

vad är steviolglykosider och erytritol?

 Steviolglykosider är de söta komponenter som finns i steviaväxtens blad. Stevia är en växt i familjen Korgblommiga växter och som heter Stevia rebaudiana Bertoni (på svenska Sötflockel). Den härstammar från Sydamerika, där bladen har använts för att söta mat och dryck i hundratals år.

Erytritol är en sockeralkohol, en förening som liknar socker men som bara delvis tas om hand av kroppen. Erytritol förekommer naturligt och i små mängder i vissa växter som vindruvor, meloner och svamp.

Smakmässigt upplever de flesta en behagligare sötma när man blandar erytritol med en liten mängd stevia. Därför har vi valt att kombinera dessa sötningsmedel i DOERS.

Använder ni palmolja i era produkter?

Nej, vi har valt att helt utesluta palmolja i våra produkter. Istället använder vi andra vegetabiliska oljor som solrosolja.

Vilka produkter innehåller allergener?

Titta på påsens innehållsförteckning för att vara säker. Allergenerna är märka med fet stil eller stora bokstäver. Se också vilka allergener som det kan vara spår av. I produktionen idag hanterar vi nötter, jordnötter, mjölk, vete (gluten), soja och svaveldioxid.

Varför står det ”kan innehålla spår av…”?

Många av våra produkter hanteras i samma maskiner. Att helt säkert få bort alla spår av eventuella allergener är mycket svårt för att inte säga omöjligt. En dammpartikel av jordnöt räcker för att en person med allergi ska få besvär.

 

Är era produkter nyttiga?

Våra produkter är i grund o botten naturprodukter och har mer näringsämnen (till exempel proteiner, vitaminer och mineraler) än godis och chips. Torkad frukt och nötter innehåller dock en hel del kalorier. I nötter ofta i form av nyttiga enkel och fleromättade fetter. Det finns studier som visar på mycket goda hälsofördelar om man äter en handfull nötter om dagen. Vad som är lagom för dig beror mycket på övriga livsstilsvanor.
Vi rekommenderar alltid en varierad kost. 
 

Är era produkter Vegetariska/Veganska

De flesta av produkterna är det ja. Vissa produkter innehåller dock mjölk och/eller gelatin. För att vara säker titta alltid på produktens innehållsförteckning.

Kan man äta produkterna efter att bäst föredatum har passerats?

Oftast är produkten helt ätbar även efter bäste föredatumet. Lita på dina sinnen.

Hur vet jag att era produkter tillverkas på ett säkert sätt?

Vi BRC-certifierade vilket innebär att vi varje år genomgår en mycket omfattande revision vad gäller matsäkerhet och kvalitet. BRC-standarden är en av de mest omfattande i sitt slag och erkänd värden över.

VARFÖR INNEHÅLLER vissa av ERA TORKADE FRUKTER TILLSATT SOCKER?

Vissa produkter som torkade tranbär innehåller väldigt lite socker naturligt. De skulle bli mycket sura och beska om man inte tillsatte socker. Sockerhalten för våra torkade frukter med tillsatt socker ligger något över russin. Hållbarhet och pris är andra faktorer som spelar in. Många aktörer sötar med koncentrerad fruktjuice men i praktiken är det samma sak då fruktjuicen till största del innehåller socker.

Hur reklamerar jag en vara?

Fyll i kontaktformuläret som du hittar under Kontakt på vår hemsida eller maila info@famorafoods.se och skriv "reklamation" i ämnesraden. Beskriv sedan problemet och bifoga bild på eventuell skada eller fel och ange bäst före, batch, vart produkten är köpt samt vad den kostade. Vi svarar normalt inom två arbetsdagar.